Na de vlugge eerste gisting was het de afgelopen dagen rustig in het gistvat. Vandaag heb ik eens geroken, geproefd en gemeten en het lijkt erop dat het eerste bier lekker zal gaan smaken.

Er zaten nogal wat vlokken in het jongbier, dus ik heb vandaag nog eens goed geroerd in de hoop dat alle gist zijn werk zal doen en we over een week kunnen gaan bottelen.

Geur

Er zit een hele lekkere citrusgeur aan het jongbier, die me sterk doet denken aan Belgische tripels.

Smaak

Omdat ik geproefd heb na het roeren van het jongbier smaakte het waarschijnlijk bitterder dan het zou moeten, maar ik denk dat het bij het nagisten op de fles helemaal bij trekt.

Meten

Vandaag kwam ik uit op een SG van 1010/1011, waarmee het bier uitkomt op ongeveer 6,5%. Niet verkeerd dacht ik zo.

Wat nu?

Wachten…wachten tot de laatste gist zijn werk heeft gedaan, gezonken is naar de bodem, dan weer filteren, suiker toevoegen om dan vervolgens te gaan gisten op de fles. Dat zal nog ongeveer 2 weken duren en dan kan het bier pas de koelkast in. Met 5 liter bier kunnen we ongeveer 15 flesjes vullen, met het idee om 2 flesjes te bewaren zodat het bier nog langer kan rijpen en hopelijk nog lekkerder kan worden.

Geef een reactie