Na 2 weken hergisten op de fles op kamertemperatuur en een aantal dagen in de koelkast werd het tijd om voor het eerst ons eigen bier te gaan proeven.

Laten we eerst maar eens beginnen met de eerste indruk van wat er in de fles zit. Kijkend door de fles lijkt het alsof het bier een beetje troebel is en er is redelijk wat gistdepot. Dit hoeft niet erg te zijn, maar dat merken we vanzelf.

Met gepaste spanning openen we het eerste flesje. Psshht! Yes! We hebben koolzuur! Tijd om het bier in te schenken en te gaan proeven.

Geur

Het ruikt fruitig, beetje zoet maar je ruikt ook al een bittertje.

Kleur

Zie hieronder.

Smaak

Nu wordt het echt interessant. Hoe is de smaak?

De eerste slok: fruitig, fris in de mond, maar bijna geen nasmaak. Maar is het lekker? Jazeker! Met gepaste trots laten we het een paar van onze collega’s proeven, en ook die zijn het er mee eens: dit is lekker bier! Eén collega was in eerste instantie niet onder de indruk, maar na een paar slokken vond hij het steeds lekkerder worden.

Niet elk flesje smaakte even lekker, maar na overleg en wat testen zijn we eruit waar de oorzaak lag. Als je het bier inschenkt en helemaal niets van het gistdepot meeschenkt dan smaakt het bier een beetje waterig, vlak. Schenk je het wel mee, of schud je het bier van te voren voorzichtig en laat je weer rusten je je schenkt het dan in, dan is de smaak wel goed. Gist is dus belangrijk voor de smaak.

Verbeterpunten

Ik moet me nog beter inlezen in het gistproces, zodat ik zeker weet wanneer de nagisting voorbij is, en of de handelingen die ik heb gedaan tijdens het gistproces goed waren. Tijdens het brouwen zelf misschien nog iets meer op de hygiëne letten. We missen een goede schuimlaag, dus we moeten uitzoeken waar dat aan ligt. En het gistdepot in de fles was best veel, misschien is er bij het overhevelen voor het bottelen te veel gist meegegaan. Ook iets om rekening mee te houden.

En nu?

Ik denk dat het duidelijk is dat we de smaak te pakken hebben en zeer binnenkort gaan we ons tweede bier brouwen, een weizen. Hierna gaan we eens uitvogelen hoe we gaan uitbreiden. Ook wordt het tijd om een eigen recept te gaan ontwikkelen om zo een echt eigen bier te maken, en belangrijker, te reproduceren wanneer we een goed recept hebben.

Geef een reactie