Er is weer een week verstreken; het bier is klaar om gebotteld te worden. Na het roeren is er volgens mij niet meer verder gegist, maar is alles netjes naar de bodem gezonken.

Voordat ik kon gaan bottelen moest eerst nog het jongbier overgegoten worden in een pan, zodat de gistdrab in het gistvat achterblijft en deze schoongemaakt kan worden. Het overgieten heb ik weer via een zeef gedaan om zo een zo zuiver mogelijk bier te krijgen.

Nadat het jongbier in de pan zat bleef er nog een redelijke hoeveelheid drab over, meer dan ik had verwacht. Nou ja, jammer dan, en schoonmaken maar. Na het vat ontsmet te hebben kon ik het weer in het gistvat gieten om weer suiker toe te voegen zodat het bier gaat hergisten op fles en er koolzuur ontstaat. Ik heb de suiker (7 gram per liter) eerst opgelost in water en daarna bij het jongbier gedaan. Ik vrees alleen dat er nu te veel suiker in zit, omdat ik minder bier had dan verwacht. Nu maar hopen dat het hergisten niet te hard gaat en de flessen ontploffen of ik gushers heb.

Het bottelen verliep eigenlijk vlekkeloos, fles pakken, kraantje open, vullen, kraantje dicht, kroonkurk erop en op naar de volgende. Ik heb de bieren genummerd zodat ik weet welke als eerst en als laatst gebotteld zijn, om zo te kunnen proeven of er verschil is tussen de eerste flessen en de laatste, waarbij de laatste misschien toch wat meer troebel zijn vanwege eventueel bezinksel. Uiteindelijk heb ik 12 flessen gebotteld, wat uitkomt op 4 liter, minder dan ik had verwacht.

Over 3 weken gaan we het meemaken. Nog 2 weken hergisten op de fles, en dan nog een week de koelkast in.

Geef een reactie