Gisteren was het dan zo ver, voor het eerst brouwen. We maken gebruik van een starterspakket van brouwbroeders.nl, om zo 5 liter tripel te maken.

Na alles ontsmet te hebben zijn we het maischwater gaan verwarmen en toen het de gewenste temperatuur had bereikt hebben we de mout toegevoegd.


Toen we nog geen kwartier bezig waren liet ik de thermometer vallen waardoor het batterijtje stuk ging en Sjoerd snel een nieuwe moest halen. Ondertussen bleef ik het beslag roeren en heb op de gok het af en toe opgewarmd. Toen hij terug was met batterijen moesten we gelijk weer gaan meten en een beetje opwarmen.

Na het maischen kwam het filteren, ik heb helaas geen grote zeef, dus hebben we het geheel in 4 keer moeten filteren. Maar dat verliep eigenlijk vlekkeloos.

Hierna konden we gaan koken, maar niet voordat we een nipje hebben genomen van het wort. Hoewel de geur anders deed verwachten smaakte het verrassend zoet. Dat moet natuurlijk ook, omdat de suikers vrij zijn gekomen bij het maischen.

Wort aan de kook!

Het koken ging in het begin te snel dus hadden we iets te veel ingekookt, dus na het wort filteren afkoelen hebben we nog water toegevoegd om netjes 5 liter te hebben.

Het afkoelen duurde wel even, een wasbak met koud water en flessen met ijs is duidelijk niet efficiënt genoeg.

Wort afkoelen

Na het koelen hebben we het wort in de gistemmer gegoten en de gist en suiker toegevoegd. Deksel afgesloten, waterslot erop en in de meterkast gestopt.

Toen ik vanochtend rond 6:30 naar de wc ging was de gist al goed zijn werk aan het doen; zie het bewijs:


Uiteindelijk SG na het afkoelen en toevoegen van water tot 5 liter: 1060.

Dit bier hebben we bij voorbaat de naam gegeven: Op hop van zegen. Best toepasselijk vinden we zelf. Over iets meer dan een maand hopen we ons eerste gebrouwde bier te gaan proeven, uiteraard volgt er dan een blog met onze ervaring over het brouwen, de smaak en het volgende bier.

Verbeterpunten voor de volgende keer:
– Alles van te voren al klaarzetten (gist, suiker in de juiste hoeveelheden)
– Andere manier van koelen (kleine spiraalkoeler of andere warmtewisselaar)
– Opletten bij het koken dat het niet te hard gaat omdat we snel te veel inkoken vanwege de kleine hoeveelheid die we brouwen

Geef een reactie